Onze producten zijn
natuurlijk
Alle producten voldoen aan
strenge kwaliteitseisen
Wij verstrekken zorgvuldig
samengestelde informatie
U kunt bij ons terecht voor
gebruiksadvies

Leeftijdscontrole

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn

Verlaten

Cannabisallergie

Allergisch voor cannabis? Ja het Kan!

Nu er door steeds meer mensen cannabis wordt gebruikt op alle mogelijke manieren, merken sommigen dat cannabis ook zo zijn nadelen kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn een verstopte neus of jeukerige ogen. Volgens allergologen komt dit doordat deze mensen allergisch zijn voor cannabis of in iedergeval voor bepaalde stoffen in cannabis.

Cannabisallergieën zijn waarschijnlijk niet zeldzaam, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om precieze cijfers te kunnen geven. Tot twintig procent van alle mensen hebben last van seizoensgebonden allergieën, wat betekent dat ze allergisch zijn voor planten of pollen. En aangezien cannabis ook een plant is, met pollen, hebben deze mensen een grotere kans om ook hiervoor allergisch te zijn.

William Silvers, een allergoloog en professor aan de universiteit van Colorado, verwacht dat we meer mensen met een cannabisallergie zullen zien nu de mensen makkelijker over hun gebruik praten. Silvers publiceerde in februari een artikel over de stijging van dit soort gevallen in zijn praktijk, en riep allergologen op om hun patiënten op een "niet-veroordelende manier" te vragen naar hun cannabisgebruik. Een overzicht van het onderzoek naar cannabisallergieën uit 2015 dat gepubliceerd werd in Annals of Allergy, Asthma, and Immunology merkte ook een toename in het aantal meldingen van cannabisallergieën op.

Silvers zegt dat de meeste van zijn patiënten die hij behandeld heeft voor een wietallergie óf zware gebruikers waren, óf mensen die in de cannabisindustrie werkten en dus op regelmatige basis met wiet te maken hadden. Een 28-jarige patiënt, bijvoorbeeld, ontwikkelde een extreme neusverstopping nadat hij bij een cannabisplantage ging werken, en kreeg uiteindelijk last van een chronische hoest en piepende ademhaling. Een andere patiënt werkte bij een groeifaciliteit en ontwikkelde een constant lopende neus, jeukende ogen, een droge hoest, en jeukende handen met een eczeemachtige uitslag, die verergerde als hij aan het werk was.

Hoewel dit minder vaak voorkomt, zijn er ook mensen die allergische symptomen krijgen van gewoon cannabisgebruik. Als Sergei een joint draaide, begon zijn neus te lopen en zijn ogen te jeuken. Hij ging ervan uit dat dit iets is waar iedereen die high wordt last van heeft en maakte zich er niet echt druk om, tot hij zich door een achteloze opmerking tegen een allergoloog realiseerde dat hij allergisch was. "Ik had nog nooit gehoord van een cannabisallergie, dus ik had er nooit aan gedacht," zegt hij. "Ik ging er gewoon van uit dat wat ik voelde normaal was."

Hoewel symptomen als een snotneus, jeukende of rode ogen, en mogelijke astmaklachten of ademhalingsproblemen vaak in eerste instantie mild zijn, kunnen ze verergeren naarmate het immuunsysteem gesensibiliseerd wordt voor het allergeen door herhaaldelijke blootstelling. "Je kan wel vijf of tien keer blootgesteld worden aan het allergeen voordat je een reactie krijgt," zegt Silvers.

Door de legalisering van wiet in Amerika wordt er ook steeds sterkere cannabis gerookt, wat ook een hevigere allergische reactie kan veroorzaken. Tot nu toe heeft Silvers één geval gezien van anafylaxie, een ernstige allergische reactie waarbij braken, uitslag, en zware ademhalingsproblemen voorkomen. Er zijn andere gevallen bekend van anafylaxie, waaronder een agent die in aanraking kwam met wiet in een gerechtelijk onderzoek.

Een cannabisallergie kan door verschillende dingen getriggerd worden. Sommige mensen krijgen misschien al een allergische reactie door wietrook in te ademen, terwijl anderen in de problemen komen door spacecake, of door de blaadjes aan te raken. In alle gevallen is de remedie helaas hetzelfde: blijf erbij uit de buurt.

Toch zegt dokter Silvers wel dat als de reactie, zoals in het geval van Sergei, mild is en niet erger lijkt te worden, en je vooral last hebt van een loopneus of jeukende ogen, het wellicht helpt om een antihistamine te nemen voordat je aan het blowen slaat. Het kan ook de moeite waard zijn om spacecake, een olie of een vaporizer te proberen in plaats van de wiet te roken, zegt hij.

"Maar als je astma begint te ontwikkelen, moet je even goed nadenken over waar je mee bezig bent," voegt hij toe. "Je moet er in ieder geval openlijk over praten met je dokter, en je moet beseffen dat je misschien je gedrag zal moeten aanpassen."

Uitgelicht

Copyright © 2018 Green Pearl B.V.