Onze producten zijn
natuurlijk
Alle producten voldoen aan
strenge kwaliteitseisen
Wij verstrekken zorgvuldig
samengestelde informatie
U kunt bij ons terecht voor
gebruiksadvies

Leeftijdscontrole

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn

Verlaten

Glaucoom

Glaucoom en Cannabis

"Het effect van cannabis op de oogboldruk werd in de jaren ‘70 bij toeval ontdekt. De politie van Los Angeles deed samen met oogartsen van de Universiteit van L.A. een onderzoek naar de eventuele verwijding/vernauwing van de pupil als gevolg van cannabisgebruik"

Uiteraard werd dit onderzoek gedaan om verdachten van cannabisgebruik te kunnen arresteren op basis van deze uitkomsten. Het verschil in de pupilgrootte (een lichte vernauwing) bleek irrelevant. Er werd echter een opvallende verlaging van de oogboldruk vastgesteld. Goed nieuws voor mensen die lijden aan glaucoom.

Glaucoom is een chronische oogaandoening die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. Glaucoom wordt ook wel groene staar genoemd. Schade aan de oogzenuw ontstaat door een te hoge oogdruk. Onbehandeld kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsveld en zelfs tot blindheid. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blind en/of slechtziend worden. Als de gebruikelijke medicijnen tegen glaucoom onvoldoende werken, kan de arts het gebruik van cannabis adviseren. Maar deze optie kan natuurlijk ook worden overwogen, wanneer men liever een natuurlijk medicijn gebruikt.

Met betrekking tot de de werking van cannabis bij glaucoom zijn alle onderzoeksresultaten hetzelfde: cannabis is zowel bij dieren als bij mensen een goede verlager van de oogboldruk met geringe bijwerkingen. Dit in tegensteling tot de gebruikelijke middelen tegen glaucoom.

Dosering
Iedereen mens is anders en reargeerd ook anders op medicijnen. Zo ook bij medicatie op basis van cannabis. Daarom blijft de juiste dosering altijd een individuele zoektocht. Langzaam opbouwen en je lichaam aanvoelen is de sleutel.

“Sommigen claimen effect met 2 keer per dag 20 mg zuivere THC, anderen wijzen de pure THC af als minder werkzaam en raden het roken van 2 keer per dag 1 gram marihuana aan. Dit geeft aan dat men het wel eens is over de werking, maar dat onderzoek naar een eenduidige dosis-respons-relatie nog een vrome wens is. Opvallend is dat veel publicaties ten aanzien van de medicinale werking van marihuana dat zelfde gebrek vertonen. Alleen onderzoek gedaan met zuivere THC komt hieraan tegemoet, echter het merendeel van de auteurs gaat ervan uit dat de farmacologische werking van THC slechts een deel van de gunstige medicinale werking van marihuana verklaart. (Bron: De Zwaan G – Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana)”
 Verdieping:

Endocannabinoïden en oogboldruk
De werking van de nieuwe mogelijke endogene cannabinoïde, noladin ether, op de intraoculaire druk werd aan een studie onderworpen. Noladin ether verlaagde de intraoculaire druk onmiddellijk na toediening in het oog van een konijn, terwijl de bekende endocannabinoïden - anandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG) - eerst een drukverhoging teweegbrengen. De werking van noladin ether op de intraoculaire druk verschilde van die van de bekende endocannabinoïden, mogelijk door zijn meer stabiele chemische structuur. Dit werd mogelijk gestuurd via een CB1-receptor. (Bron: Laine K, et al. Invest Ophthalmol Vis Sci 2002 Oct;43(10):3216-22)

Glaucoom en endocannabinoïden
Italiaanse onderzoekers stelden vast dat de concentratie van endocannabinoïden in de oogbol bij glaucoompatiënten lager is dan in de ogen van gezonde personen. De bevindingen duiden op een mogelijke rol van deze endogene cannabinoïden bij de ziekte, voornamelijk bij de regeling van de intraoculaire druk. (Bron: Chen J, et al. Biochem Biophys Res Commun 2005;330(4):1062-7)

Aanwezigheid endocannabinoïden
De endocannabinoïden anandamide, 2-AG (2-arachidonoylglycerol) en PEA (palmitylethanolamide) zijn aanwezig in verscheidene oogweefsels, inbegrepen het netvlies, de iris en het ciliair lichaam. Nieuw onderzoek wees uit dat in de ogen van glaucoompatiënten het peil van 2-AG en PEA, sterk verminderde in het ciliair lichaam. Vermits het ciliair lichaam een belangrijk weefsel is voor de regeling van de inwendige oogboldruk, kunnen deze endocannabinoïden van belang zijn bij glaucoom. (Bron: Chen J, et al. Biochem Biophys Res Commun 2005;330(4):1062-7)

Uitgelicht

Copyright © 2018 Green Pearl B.V.